Friday 27 September 2013

JADUAL & CARA PEMAKANAN ESP & VITAMIN SHAKLEE

Tips Pengambilan ESP Isolate Soy Powder (850gm)

1) Jgn bancuh dengan air panas, guna air suam atau sejuk shj. Jika tidak vitamin dlm ESP akan musnah dan ESP akan jadi berketul-ketul.

2) Boleh dicampur dengan minuman kegemaran (hot chocolate/vico/milo) atau dibuat smoothie buah-buahan. 
3) Hanya bancuh satu sudu besar untuk sekali minum (satu mug/gelas). Ambil 2x sehari. Max pengambilan adalah dua sudu besar/sehari. 



19 DELICIOUS ESP RECIPES
1. ESP + Air suam/sejuk

2. Esp + Fresh Milk (susu kotak/susu tepung)

3. ESP + Fresh Milk + kurma (Rendam kurma dalam susu, lepas tu baru blend/shake dengan 1 sudu besar ESP)

4. ESP + Susu Anmum

5. ESP + Performance Drink Shaklee

6. ESP + Nesvita 3in1

7. ESP + Jus Tropicana Twister

8. ESP + Ribena

9. ESP + Jus buah-buahan (epal, lobak, jambu, tembikai)

10. ESP + Milo/Horlicks

11. ESP + Sirap bandung

12. ESP + Fresh milk + 1 sudu madu + 1 sudu oat + 1 sudu serbuk  koko (Blend)

13. ESP + Serbuk koko + Oat

14. ESP +Fresh milk + Milo/Serbuk Coklat Cadbury

15. ESP + Kurma + Oat + Susu Tepung + madu + air putih (Blend)

16. ESP + Kurma + Kismis + Badam + Fresh Milk (Blend)

17. ESP + Nestle Bliss

18. ESP + Kurma + Nestum (Original) + Susu tepung (Blend, pastu tambah ais)

19. ESP + Kurma + Badam + Avocado + Ais (Blend)


JADUAL PENGAMBILAN VITAMIN

1) Vitamin E: 1 biji/sehari (sebelum tidur)
2) Vitamin B-complex: 1 biji/sehari selepas makan (pagi)
3) Zinc: 1 biji/sehari sebelum makan (sebelum tidur)
4) Alfalfa: 1biji 3x sehari selepas mkn (pagi/tengah hari/malam) 


Peringatan:  

1) Jangan ambil Zinc selepas minum minuman berkafein sekurang-kurangnya dalam masa   4 jam. Kafein mengganggu penyerapan Zinc.

2) Minum air 2.5-3L sehari.

3) Jangan ambil Vitamin E bersama Alfalfa. Alfalfa mengganggu penyerapan Vitamin E.


p/s: Pengambilan Alfalfa bergantung kpd individu. Max tablet 10 tablets/sehari. 


Salam sayang, 

Nur Hidayah Mazlan
Shaklee ID: 965369
+6013-9871113
FB: Nur Hidayah Shaklee M

No comments: