Pentingkah?
Vitamin sangat penting
bagi badan untuk berfungsi pada tahap yang paling optimum. Kekurangan vitamin
boleh menyebabkan pelbagai jenis penyakit contohnya goiter, scurvy, tulang
rapuh, masalah pada metabolisma sel, kanser-kanser tertentu, tua sebelum umur,
dan banyak lagi.
Oleh itu, pengamalan diet yang sihat dan
seimbang sangat penting terutamanya ketika hamil. Ini adalah kerana bayi dalam
kandungan akan menyerap nutrisi daripada ibu untuk membesar. Bagi menjaga
kesihatan dan mengalakkan perkembangan bayi, ibu-ibu mengandung sentiasa
disarankan untuk mengambil vitamin tambahan bagi menampung kekurangan nutrisi
dalam diet sehari-harian. Vitamin yang penting bagi ibu mengandung termasuklah
Folic Acid, Iron dan Calcium.
Folic
Acid, Iron dan Calcium.
Folic acid
boleh membantu untuk mengelakkan kecatatan pada tiub saraf (neural tube
defects) pada bayi. Kecatatan ini akan memberi kesan terhadap otak dan saraf
tunjang bayi. Antara makanan yang mengandungi folic acid termasuklah
sayur-sayuran hijau, kekacang, buah-buahan citrus, dan makanan yang diperkaya
dengan folic acid. Akan tetapi, pengambilan supplement untuk menampung
keperluan folic acid sebagai 'backup' adalah satu tindakan yang bijak.
Iron pula penting bagi
penghasilan hemoglobin (darah) bagi mengangkut oksigen keseluruh tubuh badan.
Antara makanan yang mengandungi iron termasuklah daging
merah, kekacang, ayam, ikan, sayur-sayuran berdaun,, tauhu, kacang kuda, kacang
hitam, roti diperkaya, dan bijirin sarapan yang diperkaya dengan calcium.
Kekurangan iron boleh menyebabkan ibu berasa letih lesu, tak bermaya dan
mendapat anemia.
Kalsium sangat penting bagi ibu mengandung kerana ia dapat
mengelakkan dari ibu kehilangan ketumpatan tulang yang berpunca dari bayi yang
menyerap kalsium ibu untuk perkembangan tulangnya sendiri. Antara makanan yang
mengandungi kalsium termasuklah produk tenusu, seperti susu dan keju, rumpai
laut, kacang seperti badam, hazelnuts, bijan, dan badan hijau, kacang (terutama
kacang soya),bendi, dan brokoli. Pakar menyarankan agar supplement kalsium
diambil selepas makan dan diambil bersama vitamin D dan ini akan membantu dalam
penyerapan kalsium.
Supplement ibu mengandung sepatutnya mengandungi:
- 400 micrograms (mcg) folic acid.
- 400 IU vitamin D.
- 200 to 300 milligrams (mg) kalsium.
- 70 mg vitamin C.
- 3 mg thiamine.
- 2 mg riboflavin.
- 20 mg niacin.
- 6 mcg vitamin B12.
- 10 mg vitamin E.
- 15 mg zinc.
- 17 mg iron.
Jika vitamin atau supplement
menyebabkan anda berasa loya, anda boleh mencuba supplement lain yang
sesuai dengan diri anda.
Reference:
WebMD (2012). Pregnancy
dan prenatal vitamins. Retrieved from
http://www.webmd.com/baby/guide/prenatal-vitamins
~Perkongsian
~
Kawan saya mengandung dan paras
hemoglobin (hb) dalam darah adalah 14.0 g/dL tetapi turun secara mendadak
sehingga 10.0 g/dL. Bila saya tanya kenapa, katanya dia tak boleh nak telan
pil-pil yang dibekalkan oleh klinik sebab bau pil-pil tu sangat kuat dan dia
akan rasa loya.
Saya pun sarankan dia untuk
mengambil 2 tablet Vita-Lea (multivitamin with iron) Shaklee dalam sehari dan
alhamdullilah selepas beberapa hari, hb dia meningkat hingga 11.7 g/dL.
- Trimester 1 (3bln): Vita-Lea, B-Complex, Vita-C, Ostematrix
- Trimester 2&3 (4-9 bln): Vita-Lea, B-Complex, Vita-C, Ostematrix, Omega Guard
- E-mail: nurhidayah_naeilah@yahoo.com,
- Fb: Nur Hidayah Shaklee M
- Sms: 013-9871113.
No comments:
Post a Comment